Status

... ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ...
Τα ξαναλέμε, τον Σεπτέμβριο!

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η Μαρτίου)


Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας-αρχή της άνοιξης. Aυτό, επειδή η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση.

3.500 χρόνια συλλογικής μνήμης της Eλληνικής γης βρίσκονται εγγεγραμμένα στη γλώσσα της Ποίησης. H ελληνική γλώσσα –από τον Όμηρο, περνώντας στους βυζαντινούς υμνογράφους και στο δημοτικό τραγούδι, φτάνοντας έως τους σύγχρονους και τους επερχόμενους ποιητές– διαμορφώθηκε, διαμορφώνεται και, παραμένει συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, χάρη στη δύναμη της Ποίησης.

Tο 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό, την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε τότε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Σε έναν από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στον Νίκο Καββαδία, αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τιμώντας τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.


Η καθιερωμένη καμπάνια ποίησης που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ θα περιλαμβάνει εικονογραφημένους στίχους του Καββαδία που θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς στις οθόνες στις αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ, αλλά και μέσα στα οχήματα του ΤΡΑΜ.

Από τις 21 Μαρτίου, ημέρα που γιορτάζεται παγκοσμίως η ποίηση, θα ταξιδεύουν στην πόλη οι στίχοι του ποιητή που έπλασε το μυθικό του alter ego ως περιπλανώμενου ποιητή των θαλασσών εισάγοντας στο έργο του στοιχεία κοσμοπολιτισμού και εξωτισμού. Η καμπάνια ποίησης του ΕΚΕΒΙ, που επαναλαμβάνεται με μεγάλη επιτυχία από το 2005 στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συναντά κάθε Άνοιξη το κοινό δίνοντας μια ποιητική διάσταση στις καθημερινές του μετακινήσεις. Η επιτυχία, μάλιστα, της περσινής καμπάνιας αφιερωμένης στον Γιάννη Ρίτσο, προέτρεψε στη συνέχιση της μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο εορτασμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκο Καββαδία (1910-1975). Βιωματικός στην ποίηση, αλλά και στον πεζό του λόγο, ο «Κόλιας», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, διαβάστηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ αναγνωστικό κοινό, ενέπνευσε τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς των λογοτεχνικών μας αναζητήσεων.

10 σχόλια:

Anarxos είπε...

Ρε ποιητή;;; Που είσαι ρε φίλε;;; Όλα καλά;
Πως τα πας με την σχολή;; Έχω να σε δω από το "αποχαιρετιστήριο" ρε συ!
Αν κι από οτι μαθαίνω από την γνωστή-άγνωστη κοινή μας, περνάς υπέροχα εεε;;
Για πες, για πες!!!!
Σου είπε η Αρετή για τις 26-28;; Θα έρθεις οπωσδήποτε έτσι;;;
Μην κι δεν σε δω... θα βάλω τον doggie να σε κυνηγάει σε όλη την Πλατεία!!!

Άντε καλή συνέχεια man, με την σχολή κι θα τα πούμε απο κοντά!

Stratos είπε...

Επππ, τι κάνεις ρε Τζουγανάκη;;;;; Χαχαχα!!
Εγώ είμαι μια χαρά φίλε. Όλα είναι τέλεια!
Περνάω σούπερ!!!!!! Στα πρόλαβε όλα η τσούπρα μου, εεε;;
Η σχολή είναι τέλεια ειδικά τώρα που έχω γνωρίσει πόσο κόσμο, γιατί στις αρχές που δεν ήξερα κανέναν και καθόμουν εντελώς μόνος βαριόμουνα. Στις αρχές που ήμασταν όλοι μόνοι μας στην τάξη πηγαίναμε κάθε μέρα άσχετοι μεταξύ άσχετων για καφέδες για να γνωριστούμε κι ήταν τέλεια. Σου λέω ζω κανονικά κι με τον νόμο την φοιτητική ζωή. Έχω πήξη στον καφέ κι το τσιγάρο. Όλοι την μέρα την βγάζουμε σε μια καφετέρια!!
Μια μέρα είχαμε πάει με ένα φίλο μου να ψωνίσουμε κάτι ρούχα στο κέντρο. Μας είχε πάει ένας άλλος φίλος μας από την σχολή με το αμάξι του. Τραλαλα, τραλαλα εμείς για ψώνια. Τελειώνουμε κατά τις 9.00 κι πάμε να πάρουμε το λεωφορείο για να γυρίσουμε πίσω κι μας λένε έχουνε απεργεία τα λεωφορεία... Οκ λέμε, κι πάμε να πάρουμε ταξί. Κι μας λένε κι τα ταξί έχουνε σήμερα απεργεία. Φίλε τρελαθήκαμε δεν ξέραμε πως να γυρίσουμε πίσω. Πάμε και αρχίζουμε να κάνουμε οτοστόπ κι να μην σταματάει κανείς... να έχω λιώσει στα γέλια τώρα κι ο άλλος να λέει οτι θα κοιμηθούμε στο δρόμο σήμερα. Κι εκεί που περιμέναμε κι είχε πάει 10.00 η ώρα περνάει ένας άλλος φίλος μας από την σχολή με το αμάξι του κι μας πήρε. Καλά σου λέω τέτοιες φάσεις το τελευταίο καιρό τις ζω συνέχεια. Θα σου πω κι άλλες απο κοντά να τρελαθείς. Αυτές τις μέρες έχουμε κατάληψη στη σχολή. Πλακώνονται όλα τα κομματα με ολα. Ενα πολύ φίλος μου (ο πρώτος που γνώρισα βασικά στην σχολή κι με βοήθησε πολύ. Στην εστία των γνώρισα) είναι 3 έτος κι είναι απο τα ιδρυτικά μέλη της πασπ κι μου έλεγε οτι θα γίνει χαμός τις επόμενες μέρες. Λες κι έχουμε πόλεμο είναι. Αλλα γλιτώνουμε μαθήματα έτσι. Χεχεχε!

Αυτά που λες... θα στα πω τα άλλα απο κοντα. Η σχόλη ειναι λίγο δύσκολη μονο, αλλα εντάξει θα την παλέψω. Να φανταστείς έχουμε την ιδια ύλη με των ηλεκτρολόγων/μηχανολόγων του πολυτεχνείου. Αφου μας ελεγε ενας δασκαλος μην νομιζετε οτι μπήκατε εδω κι θα τεμπελιάσετε, εδω κανουμε ιδια δουλεία με του πολυτεχνείου. Όλα μας τα βιβλία κι όλες οι υλες ειναι ιδιες με του πολυτεχνείου απλα στο πολυτεχνείο έχουνε 3 περίπου μαθήματα παραπάνω. Αλλά αυτά που έχουμε ίδια εχουνε κι ίδιες ύλες!
Για 26-28 μου είπε η Αρετούλα αλλά δεν ξέρω ακομα πότε θα παω στην Δράμα. Αν θα είναι το συγκεκριμένο Σ/Κ η το επόμενο. Θα συνεννοηθούμε πάντως!
Εντομεταξυ ρε τζουγανακη κι εσυ, δεν είχες ερθει στο thunder οταν πήγαμε να τα λέγαμε κι απο κοντά, Σε έπαιρνε κι ο Άρης αλλά τίποτα έβλεπες το 50ο όνειρο εσύ!! :):):)
Αντε θα τα πούμε κριτικάααατσι!!

Alks--Anna είπε...

Kαλώς τον!!
Ενημερωτική η παρούσα ανάρτηση και πολύ καλή!!

Θα αφήσω την καλησπέρα μου
και θα σου ευχηθώ καλή συνέχεια!!!

Σταλαγματιά είπε...

Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής
των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων

Και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές

χωρίς να σκίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων......

Με Νίκο Καββαδία έρχομαι κι εγώ μικρέ μου να σου στείλω χαιρετισμό :))
Λατρεύω την ποίηση γενικότερα μα και ειδικότερα τους στίχους αυτούς του υπέροχο ιδανικού εραστή :))


Λοιπόν να περνάς καλά μικρέ μου ότι κι αν κάνεις (κι από ότι διάβασα περνάς υπέροχα και χαίρομαι γιαυτό)

Φιλιά πολλά και να μας έρχεσαι :)
Σμουτς ;)

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά στις λέξεις λοιπόν!

Κι ας πέρασε μια μέρα!

Stratos είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Alks, μου.

Να 'σαι καλά κι εσύ κι να σου πάνε όλα όπως τα θές!

Καλησπέρααα! :)

Stratos είπε...

Αναστασία μου, τι κάνεις; Είσαι καλά;; Περνάς καλά;;

Σε ευχαριστώ που πέρασες απο εδώ!

Αυτο το καιρό περνάω όχι απλά υπέροχα... αλλα θαυμάσια!!
Νιώθω τέλεια, όλα είναι σούπερ!
Τώρα κάνω αυτά που πάντα ήθελα να κάνω κι όπως ήθελα να τα κάνω κι να είμαι όπως θέλω εγώ κι με τους ανθρώπους που θέλω. Να έχω μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής γενικότερα!
Καταλαβαίνεις εσύ πιστεύω!

Να περνάς καλά, κορίτσι μου κι να να 'σαι πάντα καλά!! :):)

Stratos είπε...

Καλησπέρα Τόνια μου! Όλα καλά;

Σε ευχαριστώ που πέρασες.
Καλή συνέχεια! :):)

Σταλαγματιά είπε...

Χαίρομαι που περνάς καλά και να το κρατήσεις αυτό το συναίσθημα παντοτινά : )
Είμαι καλά κι εγώ και τώρα που η άνοιξη μπήκε για τα καλά είμαι ακόμη καλύτερα.
Σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι καλό Πάσχα και γαλήνη στην ψυχή σου!
Σε φιλώ γλυκά μικρέ μου

Stratos είπε...

Να έχεις ένα πολύ, πολύ όμορφο Πάσχα!

Καλά να περνάς. Φιλιάάά! :):)